TORA

Tora betekent Leeuw in het Japans. Dus toen er in 1985 een judovereniging opgericht werd in Beneden-Leeuwen was de naam snel bedacht. Dat is dus ook de reden van de leeuw in ons logo en op het embleem. Dit embleem hoort op het linkervoorpand van je judojas te zitten, zodra je namens onze club meedoet aan wedstrijden.

JUDO, EEN VERDEDIGINGSSPORT

Judo is dan wel een verdedigingssport, maar dat betekent niet dat je er maar op los mag timmeren. Judo is juist een sport die gebonden is aan strenge regels, anders zou het veel te gevaarlijk zijn. Je leert er verliezen, vallen en zelfbeheersing. Daarnaast wordt je er lekker lenig van. Kortom, een sport die heel goed is voor lichaam en geest, maar die je nooit mag gebruiken als je eens een keertje ruzie hebt op het schoolplein…

Bij judo heb je veel lichamelijk contact met anderen en daarom zorg je ervoor dat je lekker altijd schoon op de les komt. Je nagels horen kortgeknipt te zijn en sieraden, zoals horloges en oorbellen laat je lekker thuis. Je kunt daar jezelf en andere lelijk mee verwonden. Als je een bril draagt is het misschien verstandig om een speciale sportbril aan te schaffen. De club is niet aansprakelijk als hij tijdens de les sneuvelt. Hetzelfde geldt trouwens voor beugels. Een mondbeschermer is via de club en anders bij een goede sportzaak verkrijgbaar. Knijpen, aan haren trekken, krabben en dergelijke, zijn dingen die we bij judo beslist NIET doen, maar dat is eigenlijk vanzelfsprekend.

Bij ons mag je 2 keer vrijblijvend meedoen met de les, voordat je beslist of je lid wilt worden. Als je lid wordt, krijg je van ons een inschrijfformulier. Nadat je dat hebt ingevuld, ben je officieel lid. Er wordt dan van je verwacht, dat je een judopak aanschaft. Judopakken kun je in de winkel kopen maar het is veel handiger om dit bij de club te doen. Je kunt daarvoor contact opnemen met een van de bestuursleden. Emblemen en wedstrijdbanden kun je ook bij ons bestellen. Zoals gezegd is het embleem verplicht, zodra je namens de club deel gaat nemen aan wedstrijden. Als je lid bent, ontvang je ieder halfjaar een rekening. Daarop staat de contributie en eventuele andere kosten die de club voor je gemaakt heeft. Als je doorgeeft dat je aan een wedstrijd mee wilt doen, ben je verplicht het inschrijfgeld te betalen, ook als je het bij nader inzien af laat weten. Wanneer je wilt stoppen met judo hou er rekening mee dat de opzegtermijn 3 maanden is, en dat schriftelijk of per e-mail moet gebeuren bij de leraar of bij het bestuur.

JUDOPASPOORT

Het judopaspoort heb je nodig als je aan wedstrijden mee wilt doen. Bij zogenaamde instaptoernooien kun je lid worden van de judobond en kun je jezelf aanmelden. Dit kan ook via de vereniging. Je ontvangt dan regelmatig een nieuwsbrief en wordt zo op de hoogte gehouden van alles wat er in de judowereld gebeurt. De judobond houdt ook bij wie er wanneer examen gedaan heeft. Als je ooit wilt stoppen met judo, moet je zelf afmelden voor 1 november, anders krijg je weer een rekening voor het nieuwe jaar. Afmelden kan ook via het bestuur. Als je de gele band hebt gehaald moet je lid worden van de JBN.